ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ

Του Γιώργου Μ. Βαθιανάκη


Τον επόμενο Μάιο του 2019 διεξάγονται οι εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών μελών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Τ.Α.) α΄ και β΄ βαθμού με ταυτόχρονες εκλογές για την ανάδειξη των κατά χώρα εκπροσώπων των 28 μελών της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης (Ε.Ε.) στην Ευρωπαϊκή Βουλή.

Από κόμματα και συλλογικότητες που δρουν στην Τ.Α. έχουν ήδη ξεκινήσει οι συζητήσεις για το πολιτικό – αυτοδιοικητικό υπόβαθρο, με το οποίο θα κατέλθουν στον στίβο τους εκλογικής μάχης καθώς και οι διαδικασίες για τη συγκρότηση των πιθανών σχημάτων που θα διεκδικήσουν την ψήφο των κατά Δήμο και Περιφέρεια πολιτών.

Στο παρόν σημείωμα θα ασχοληθούμε με το θέμα των αυτοδιοικητικών εκλογών σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην πρόσφατη (13-14/10/18) συνεδρίαση τους Κεντρικής Επιτροπής (Κ.Ε.) του, μετά από αρκετές τοποθετήσεις επί του θέματος, προσδιορίστηκε η εκλογική τακτική και οι συμμαχίες για τους εκλογές αυτές, με κύριους άξονες:

·        Την ευρύτερη δυνατή συμφωνία για το ρόλο τους Τ.Α. στο πολιτικό-αυτοδιοικητικό σύστημα τους χώρας, σε συνδυασμό με τους μεταρρυθμίσεις που προωθούνται για τους ΟΤΑ, με την ενίσχυση τους δημοκρατίας και τη συμμετοχή των πολιτών.
·        Ένα συνεκτικό αναπτυξιακό σχέδιο, βασισμένο τους ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, με σεβασμό στο περιβάλλον.
·        Τη συγκρότηση μετώπου απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό, την ακροδεξιά, το φασισμό, τη διαφθορά, τη διαπλοκή, τον ρατσισμό, την ξενοφοβία και την ομοφοβία. Συνεχής και συνεπής υπεράσπιση των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.
·        Την εφαρμογή κοινωνικής και πολιτιστικής-πολιτισμικής πολιτικής (υγεία, παιδεία, αλληλεγγύη), με την ενίσχυση δημοτικών και κοινωνικών υπηρεσιών.
·        Την προώθηση τους Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.Αλ.Ο.), ως εναλλακτικού οικονομικού παραδείγματος.
·        Τη θεσμοθέτηση τους τακτικής λογοδοσίας.
·        Τη χρηστή και διαφανή διαχείριση του δημόσιου χρήματος.

Την πολιτική δε των συμμαχιών ανέλυσε, κατά τη γνώμη μου, ο γραμματέας της Κ.Ε. Πάνος Σκουρλέτης σε πρόσφατη συνέντευξή του: 

«… Η προηγούμενη περίοδος, λόγω του πολύ συγκεκριμένου προγράμματος που εφαρμόζαμε, δεν άφηνε πολλά περιθώρια να κάνουμε πράγματα, εκτός των όσων τους είχαν επιβληθεί από την τελευταία συμφωνία και ως εκ τούτου υπήρχε μια αναδίπλωση στον εαυτό τους. Τώρα, λοιπόν, έχουμε περισσότερες δυνατότητες και θεωρώ, ότι η πολιτική τους δράση και παρουσία θα πρέπει να στοχεύει στο να καταστούμε αξιόπιστοι στη συνείδηση των πολιτών, να αποδείξουμε, ότι αυτά που εμείς οι ίδιοι έχουμε παρουσιάσει σαν νέες δυνατότητες, μπορούμε να τα κάνουμε πράξη.»

Και παρακάτω: «… Θα έλεγα, ότι αυτή τη στιγμή ως χώρος έχουμε ανάγκη μια πολύπλευρη και πολυεπίπεδη πολιτική ανοίγματος και συνεργασιών. Η προσπάθεια αποκατάστασης μιας πολιτικής επικοινωνίας και ενδεχομένως συμπόρευσης με αριστερούς, πρώην συντρόφους τους, που «πάγωσαν» τα τελευταία χρόνια ή που δεν μπόρεσαν να κατανοήσουν την επιλογή του συμβιβασμού που κάναμε, πρέπει να είναι μέλημά τους, αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό. Διότι εμείς, όπως έλεγα πριν, έχουμε ανάγκη να αποκαταστήσουμε την πολιτική μας αξιοπιστία σε όλο τον κόσμο που μας ψήφισε στις εκλογικές μάχες του ΄15 και στο μεγαλύτερο κομμάτι του κόσμου που μας ψήφισε στο δημοψήφισμα. Αυτές είναι οι πολιτικές μας δεξαμενές, αν θέλουμε να τις προσδιορίσουμε με όρους εκλογικούς. Γι’ αυτό μίλησα για μια πολυεπίπεδη προσπάθεια ανοίγματος του κόμματος. Από την άλλη, νομίζω, ότι είναι η στιγμή, με αφορμή τις δημοτικές εκλογές, για να εμπεδώσουμε μια συμπόρευση που υπήρξε όλο αυτό το διάστημα, από το ΄12 κι έπειτα, με όλους αυτούς που μας στήριξαν πολιτικά, αλλά που ποτέ δεν αποκτήσαμε οργανικές σχέσεις. Είναι διάφοροι πρώην, πρώην από το ΠΑΣΟΚ, πρώην ακόμη και από το χώρο της Δεξιάς, που τα τελευταία χρόνια χειραφετήθηκαν από τη δεξιά παράταξη και τους βλέπουμε, μετά και από την εμπειρία της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, να δηλώνουν, ότι θα είναι μαζί μας. Αυτός είναι ένας τους κόσμος, που ουσιαστικά για να το πω, χρησιμοποιώντας έναν όρος τη βάση του οποίου μας ασκούν κριτική, αποπασοκοποιήθηκε όλα αυτά τα χρόνια και πλέον έχουμε μια κοινή, θολή, διαδρομή συμπόρευσης. Θα πρέπει πλέον με ένα πιο πολιτικό τρόπο να κινηθούμε από εδώ και πέρα μαζί τους, αναφέρομαι κυρίως σε δυνάμεις που θα πρέπει να συμπορευθούμε στο επίπεδο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Άρα, αυτό που λέγαμε για τις αριστερές δυνάμεις που απομακρύνθηκαν από εμάς, είναι αναγκαίο, γιατί είναι πολιτικά και ποιοτικά κάτι διαφορετικό, αλλά και από την άλλη υπάρχει όλος αυτός ο κόσμος που τους παρακολουθεί και μας στήριξε και που αναζητά μια μεγαλύτερη πολιτική σχέση μαζί μας.»

Η πιο πάνω ανάλυση, έστω και μικρή αλλά μεστή, στα πλαίσια μιας συνέντευξης τύπου, θεωρώ, ότι βάζει την κοινή συνισταμένη, σε συνδυασμό πάντα με την πιο πάνω απόφαση της Κ.Ε., για την πορεία που πρέπει να ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο αφορά την τακτική και τις συμμαχίες του, τους επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

 Οι διαρροές που έχουν διαχυθεί εντέχνως στη δημόσια σφαίρα δεν συνάδουν με τη λειτουργία, δράση και πρακτική ενός αριστερού ριζοσπαστικού κόμματος,  που αναφέρεται στην εσωτερική του δημοκρατία και στις αποφάσεις που αυτό λαμβάνει. Πολύ δε περισσότερο απέχουν πόρρω από τις πιο πάνω αναφορές στην πρόσφατη απόφαση της Κ.Ε. και τη συνέντευξη του Πάνου Σκουρλέτη αυτές οι διαρροές που αναφέρονται στην Περιφέρεια Κρήτης και στον Δήμο Ηρακλείου.

Οι πρόσφατες προσωπικές στρατηγικές και οι εγωπαθείς, ατομοκεντρικές πρακτικές στην  κεντρική πολιτική σκηνή επέφεραν τρομερά πλήγματα στην δημόσια εικόνα και της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού και του κυβερνώντος κόμματος. 

Από την άλλη πλευρά, -καθώς ο κόσμος αρχίζει να «ξεμουδιάζει» από τη μέγγενη του τρίτου προγράμματος και να επανέρχεται έστω και δειλά το χαμόγελο στα χείλη του, ακόμη κι αν είναι μισό-, είναι καθήκον των οργανωμένων δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ, να αναστρέψουν αυτό το κλίμα, καθώς υπάρχει χρόνος για ανασύνταξη και συσπείρωσή του, ώστε να δώσει με συνέπεια και έμπνευση τη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών, έχοντας στο νου πάντα, ότι είναι προτιμότερο να κερδίζεις μέσα σ’ αυτή τη μάχη ξανά την εμπιστοσύνη των μαζών, παρά να στοιχηθείς πίσω από πρόσωπα και υποψηφιότητες, που έχουν  χάσει την έξωθεν καλή μαρτυρία στήνοντας τα δίχτυα της διαπλοκής ακόμη και κατά τη διάρκεια της βαθιάς οικονομικής, πολιτικής και πολιτισμικής κρίσης.

 Οι δυνάμεις δε που που με βάση τα παραπάνω μπορούν να αποτελέσουν συστατικά στοιχεία τέτοιων συμμαχιών,  έχουν  αποστρέψει τα μάτια τους από τα κατεστημένα σχήματα και πρόσωπα, έχοντας στρέψει τα νώτα τους στις πρακτικές τους και αναζητούν μια σταθερά στη ριζοσπαστική αριστερά. 

Αυτή η στάση, κοινωνική, πολιτική και κομματική θα αποτελέσει πρόκριμα και καταλύτη για τις βουλευτικές εκλογές. Αυτά τα τελευταία ισχύουν πολύ περισσότερο για την Κρήτη και το Ηράκλειο…


Ο Γιώργος Μ. Βαθιανάκης είναι νομικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται αυτοί που γράφουν στα σχόλια να γράφουν το ονοματεπώνυμό τους.
Υβριστικά εκτός θέματος και ανώνυμα μηνύματα - σχόλια θα διαγράφονται.
Μη χρησιμοποιείτε greeklish.
Επιλέγουμε Ανώνυμος από τα παρακάτω.