ΡΩΓΜΕΣ
χώρος ιδεών διαλόγου και δράσης

Οι ΡΩΓΜΕΣ αποτελούν έναν ανοικτό κοινωνικοπολιτικό χώρο ιδεών, αναστοχασμού, διαλόγου και θέσεων για τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία και την αριστερά στο Ηράκλειο.

Οι προβληματισμοί και οι δράσεις του εντάσσονται στον ευρύτερο ορίζοντα ενδιαφερόντων και διαφορετικών οπτικών των προοδευτικών ανθρώπων.  

Οι ΡΩΓΜΕΣ εμπνέονται από τις καλύτερες παραδόσεις των χειραφετητικών κινημάτων και των αγώνων για μια κοινωνία πλουραλιστική, με δικαιοσύνη, αλληλεγγύη, δημοκρατία, ελευθερίες και οικολογική συνείδηση και στηρίζονται στην αυτενέργεια, την ανιδιοτέλεια και την εθελοντική προσφορά ανθρώπων, που ενστερνίζονται τις ιδέες αυτές.

Οι αξίες που αντιπροσωπεύουν έρχονται σε ευθεία αντιπαράθεση με το μοντέλο της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης και του εμπορευματοποιημένου τρόπου ζωής.

Οι ΡΩΓΜΕΣ απορρίπτουν τη γραφειοκρατία και το συγκεντρωτισμό, επιλέγοντας συνειδητά τη συλλογική αντίληψη και την αυτονομία των δρώντων υποκειμένων.

Σε μια εποχή όπου παγιωμένες ιστορικά παραδοχές και προοδευτικές κατακτήσεις αμφισβητούνται, όπου ιδεολογίες και αυτονόητα κοινωνικά δικαιώματα εξαερώνονται, όπου «οι αγορές» και η οικονομία κυριαρχούν πλήρως επί της πολιτικής, της δημοκρατίας και των πραγματικών αναγκών, χρειάζεται να ξανασυζητήσουμε και να επανατοποθετηθούμε για πολλά μικρά και μεγάλα, που διαμορφώνουν την καθημερινότητα και τη ζωή μας.

Οι ΡΩΓΜΕΣ σηματοδοτούν τη χειραφέτηση από τη συστημική «κανονικότητα», την αμφισβήτηση της νομοτέλειας των «περιφράξεων», καθώς και την αντίσταση στην κάθε μορφής χειραγώγηση.

Οι ΡΩΓΜΕΣ επιδιώκουν τη διατάραξη της «κοινής ησυχίας», την κινητοποίηση δυνάμεων που αντιπαλεύουν από αριστερά την καθεστηκυία τάξη, απορρίπτοντας τα στερεότυπα.

Οι ΡΩΓΜΕΣ εναντιώνονται σε κάθε τι που υψώνει τείχη, σε κάθε τι που βάζει φραγμούς στη σκέψη και τη δράση.

Με αυτή την έννοια οι ΡΩΓΜΕΣ φιλοδοξούν να συμβάλουν στη διεύρυνση αντιλήψεων, στάσεων και πρακτικών και να συνδράμουν στη χάραξη δρόμων, που θα επιτρέψουν σε μια πολύχρωμη και πολύμορφη κοινότητα ενεργών πολιτών να εκφραστεί ελεύθερα και δημιουργικά, ενεργώντας πέρα από τις συνηθισμένες φόρμες, δομές και διαδικασίες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: