"Ο ΕΓΓΟΝΟΣ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ" ΩΣ ΑΦΟΡΜΗ



Η παρουσίαση στις 27.10.2018, παραμονή της 28ης Οκτωβρίου και της επετείου του ΟΧΙ, από τον ιστότοπο "ΡΩΓΜΕΣ" του βιβλίου του Γιώργου Μπουγελέκα "Ο εγγονός της Άννας" ήταν η αφορμή: 































Στην εκδήλωση αυτή εκφράστηκε μια αγωνία: Που πάει η ανθρωπότητα με τόσο πλεόνασμα μίσους, με τόσες προκαταλήψεις ακόμα ζωντανές, με τόσα στερεότυπα, με τόση λήθη και διαστρέβλωση; 

Ήταν κατά γενική ομολογία μια ιδιαίτερη εκδήλωση, που το αποτύπωμά της υπήρξε πολύ έντονο, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα της σημερινής συγκυρίας, όπου οι φασιστικές και μισαλλόδοξες δοξασίες επανακάμπτουν, απειλώντας να ρίξουν στο σκοτάδι την Ευρώπη του διαφωτισμού.

Έχουμε υποχρέωση να διατηρήσουμε ζωντανές τις μνήμες για να υπάρχει συνειδητοποίηση της ιστορίας, έχουμε υποχρέωση να δημιουργήσουμε μια εκπαίδευση της μνήμης, για να βιωθεί η ιστορία ως ζωντανό κομμάτι, που συνδιαμορφώνει σε μια ρέουσα διαδικασία το παρόν και το μέλλον...






























Χρειάζεται θάρρος σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο για να αντιμετωπιστεί ο φασισμός. Τα στόματα ανοιχτά, τα μυαλά ακονισμένα και απόφαση. Όχι υπεκφυγές και ωραιοποιήσεις.

Ευχαριστούμε όλες και όλους τους συντελεστές, καθώς και τους παρευρισκόμενους, για την πολύτιμη εμπειρία αυτής της εκδήλωσης.

























































Ευχαριστούμε το συγγραφέα Γιώργο Μπουγελέκα για την παρουσία του, τους ηθοποιούς Αντώνη Διαμαντή και Ειρήνη Κουτσάκη (ΟΜΜΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ) για την απόδοση των κειμένων, την αντιδήμαρχο πολιτισμού, εθελοντισμού και μνημείων του δήμου Ηρακλείου Αριστέα Πλεύρη για την παρουσίαση του βιβλίου και τις καίριες παρεμβάσεις της, τις Μαρία Κουσουλάκου και Σοφία Λιάσκου για τη μουσική επιμέλεια και απόδοση, καθώς και την καθηγήτρια, πρώην μαθήτρια του συγγραφέα, Ιωάννα Λαζάρου, για τη δική της ανάλυση του ιστορικού μυθιστορήματος.



















































Δεν υπάρχουν σχόλια: